X
Pratite nas:

O nama

“U zdravom telu – zdrav duh” – glasi svima dobro poznata izreka. Mentalno i fizičko zdravlje ne samo da su u neraskidivoj vezi, već i utiču jedno na drugo – kao što narušeno fizičko zdravlje može negativno uticati na mentalno, tako i obrnuto. 

Šta je mentalno zdravlje? Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kojem svaki pojedinac može:

  • da ostvaruje svoj potencijal
  • da se nosi sa normalnim životnim izazovima i stresovima
  • da bude produktivan
  • da daje svoj doprinos zajednici.

Ljudski život je pun izazova i prilika. Moderna istraživanja ukazuju na mnogobrojne načine kako kao pojedinci i kao društvo možemo da unapredimo svoje mentalno zdravlje. O tehnikama očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja danas možemo da učimo od malih nogu, i u svetu je danas razumevanje mentalnog zdravlja deo nastavnih programa od vrtića do univerziteta. 

Bez obzira što čine sastavni deo ljudskog iskustva, emocionalne i psihološke krize kroz koje ponekad prolazimo mogu u određenim situacijama da dovedu do poteškoća sa mentalnim zdravljem. Prema podacima SZO, svaka četvrta osoba u svetu se tokom života suoči sa nekom od njih, a najčešće su to depresija i anksioznost. 

Prepoznavanje mentalne poteškoće nije uvek lako, posebno kada se sa njom prvi put suočavamo. Osećaj zbunjenosti zbog onog što osećamo nije retkost, a često ga prati i strah da ćemo, ukoliko se nekome poverimo, naići na nerazumevanje i kritiku. Taj strah hrane brojne predrasude, negativni stereotipi i stigma koji su, kao što je to slučaj u mnogim zemljama sveta, i dalje prisutni u našem društvu.

Važno je znati da se, uz odgovarajuću pomoć, psihološke i emocionalne krize mogu prevazići. Uz pozitivnu praksu i obrazovanje o mentalnom zdravlju od malih nogu, neke se mogu i preduprediti.

Duboko verujući da ključ efikasnog očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja pre svega leži u edukaciji, uz podršku Fondacije Ane i Vlade Divac, Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu kojima neizmerno zahvaljujemo, pokrenuli smo web stranicu “Za Tebe #VAŽNOJE” . 

Na njoj možete naći sadržaje iz pouzdanih i relevantnih izvora koji Vam mogu pomoći u boljem i lakšem razumevanju teme mentalnog zdravlja. Ujedno se nadamo da će Vam sadržaj stranice pružiti odgovore na pitanja koja vas tište, a istovremeno ohrabriti da potražite pomoć. Jer, niste sami. Takođe Vas pozivamo da svoje sugestije, predloge tema i pitanja šaljete na mejl zatebevaznoje@gmail.com ili putem kontakt forme kako bi, uz Vašu podršku i pomoć, nastavili da razvijamo ovu stranicu.

Hvala na ukazanom poverenju.

Svako dobro!


Tim Za Tebe #VAŽNOJE

Idejni tvorci sajta:

Anne Marie Alves-Ćurčić

Anesa Vilić

Olivera Milošević-Plešinac

Milica Čalija

Katarina Subašić

Jelena Mirković

Prevodilački tim:

Anesa Vilić

Anne Marie Alves-Ćurčić

Jelena Mirković

Mila Mirković

Tamara Konjević

Jovanka Stanković-Lozo

Realizaciju projekta podržali:

Copyright @2024 Za tebe #vaznoje