X
Pratite nas:
08.10.2020.

Razgovor sa decom o osećanjima

Ukoliko ste zabrinuti za neko dete, ohrabriti ih da razgovaraju sa vama može biti od velike pomoći, bilo da ste roditelj, baka ili deka, prijatelj ili nastavnik.

Ako mislite da dete ima neki problem, nije lako znati kako sa njim da započnete razgovor o tome.

Problemi u kući poput svađa roditelja, razvoda ili smrtnog slučaja u porodici mogu dovesti do toga da se dete povuče u sebe i bude uznemireno. 

Nekada detetu može dosta da pomogne da razgovara sa nekim ko mu nije roditelj. Bake i deke, ujaci, tetke, nastavnici ili školski psiholog/pedagog, mogu da mu ponude podršku.

Potražite znake u tome kako se dete igra

Deca izražavaju ono što osećaju i kroz igru i kroz reči. Možete otkriti mnogo o njihovim osećanjima provodeći s njima vreme i posmatrajući kako se igraju. 

Često kada su deca pod stresom ili uznemirena, dok se igraju njihove igračke se svađaju ili tuku. U tom trenutku možete reći “Baš se puno tuku/svađaju” ili “To baš deluje strašno”. To može pomoći detetu da započne razgovor o onome što ga muči.

Čak i ako ne pokrenete taj razgovor, omogućićete detetu da se sa vama oseća komfornije i otvoriti put da vam se poveri i ispriča svoje probleme. 

Ako ne možete da ih navedete na razgovor, pažljivo pitajte šta nije u redu. Ali ako dete ne želi da se otvori, odustanite od te teme, i ponovite proces neki drugi put do trenutka kada dete ne bude spremno da vam kaže šta ga muči. 

Šta raditi ako je dete previše uplašeno da bi razgovaralo

Ukoliko ste zabrinuti da je dete koga poznajete možda zlostavljano kod kuće, mogu pomoći pitanja kao npr.: “Da li se mama jako ljuti na tebe? Možeš mi reći ako želiš.”

Deca ne moraju da razumeju da su zlostavljana. Možda to jednostavno tumače time da im je roditelj bio ljut ili da su ga iznervirali. 

Deca koja su seksualno zlostavljana o tome često ne govore bilo zato što misle da su za to sami krivi ili ih je zlostavljač ubedio da je to normalno ili da je to njihova “specijalna tajna”. 

Deca često pitaju da li ćete nekome preneti to što vam je rečeno. Nikada nemojte obećavati da to nećete uraditi, ali objasnite da ćete to preneti isklučivo ljudima koji žele da pomognu. 

Agresivno ili neprilično ponašanje

Ukoliko se dete svađa ili tuče, ili je agresivno, za to ima dobar razlog, i razgovor vam može pomoći u otkrivanju uzroka.

Počnite razgovor tako što ćete reći da je takvo ponašanje neprihvatljivo i objasnite zašto – na primer, možete reći da svojim ponašanjem mogu da povrede druge, ili da zbog toga mogu da budu “u kazni”. Potom im pružite mogućnost da vam kažu zašto su ljuti. 

Razgovor možda neće odmah uspeti jer vas dete, kada je ljuto, možda neće odmah saslušati. Nemojte odustajati. Deca su svesna svog lošeg ponašanja, i važno je otkriti uzrok.

Kako postupiti ako je dete zabrinuto zbog sadržaja vesti u medijima

U eri digitalnih medija praktično je nemoguće sprečiti decu da saznaju o događajima koji ih mogu uznemiriti, kao što su vesti o terorizmu, ratovima i nasilnim zločinima koji mogu da za njih budu traumatizujući. 

Saveti britanske Fondacije za mentalno zdravlje (Mental Health Foundation) uključuju sledeće:

  • ne pokušavajte da u potpunosti ukinete izloženost vestima; teško da ćete u tome i uspeti, a istovremeno time možete i povećati strahove deteta
  • recite istinu o onome što se dešava
  • objasnite detetu da je normalno biti zabrinut i da ste i sami zabrinuti
  • ohrabrite ga da vas pita da mu objasnite stvari koje mu nisu jasne
  • umirite ga da ćete učiniti sve da se ono oseća sigurno i bezbedno

Deca i žalovanje

Mala deca ne shvataju uvek šta znači smrt. Može pomoći ako im objasnite: “Baka je umrla. Više neće biti sa nama”.

Pažljivo pratite dete ukoliko je preminuo neko njima blizak. Ukoliko vam deluju plačljivo ili kao da se povlače u sebe, ohrabrite ih da vam kažu kako se osećaju time što ćete razgovarati o osobi koja je preminula.

Možete reči nešto poput: “Mnogo je tužno što je baka umrla” ili “Tužna sam što je baka umrla, nekad je teško razumeti zašto ljudi umiru.”

Ukoliko i dalje brinete o svom detetu

Ukoliko ste nakon razgovora sa svojim detetom i dalje zabrinti za svoje njega, razgovarajte sa lekarom za dalje savete.

Ova stranica sadrži informacije iz javnog sektora pod licencom Open Government Licence v3.0 vlade Velike Britanije.

Realizaciju projekta podržali:

Copyright @2024 Za tebe #vaznoje